En man och en kvinna står på knä och arbetar i ett trädgårdsland.

Kursplan Hållbar trädgård och odling i norr

Kursansvarig

Kursen leds av Mona M Hallin, regenerativ trädgårdsdesigner som driver eget företag parallellt med sitt arbete som kursansvarig lärare på Hola folkhögskola. Hon har lång erfarenhet av odling för självhushåll och drev under några år andelsjordbruk och B&B. Hon brinner för regenerativa odlingsmetoder, tillsammansodling och att samarbeta på olika sätt med både naturen och andra människor.

Kursupplägg

Kursen är på distans, 50 % studietakt och har obligatoriska närträffar och distansträffar. Den går över två terminer, vårtermin och hösttermin 2024.

Vid nio tillfällen ses vi under tre dagar på Hola folkhögskola i Höga Kusten för studiebesök, föreläsningar, erfarenhetsutbyten, praktiska övningar och nätverkande. Mellan de fysiska träffarna har vi digitala träffar och du gör även praktik, hemuppgifter, litteraturstudier och digitala grupparbeten. Både närträffarna och distansträffarna är obligatoriska.

Kommunikationen mellan träffarna sker via skolans digitala lärplattform, Teams. Innehåll, nivå och fokus på kursen styrs till viss del av deltagarnas intressen och kunskapsnivå. Det innebär att deltagarna har möjlighet att vara med och påverka kursens innehåll och fokus vid särskilda kursplaneringspass.

Eftersom en stor del av utbildningen sker digitalt är god tillgång till dator och internet en förutsättning.

Några av kursens närträffar kommer eventuellt att samköras med kursen Återbrukshantverk och cirkulärt entreprenörskap.

Förutom teman för respektive träff tillkommer studiebesök, till viss del hembesök hos varandra samt praktiskt arbete på Hola Folkhögskolas marker. Teman kan komma att kompletteras och/eller flyttas mellan träffarna.

Kursinnehåll 

Utöver nedan tillkommer specifika teman för varje träff. Se preliminär plan för dessa träffar via länken nedan.

Obligatoriska träffar - Hållbar trädgård och odling i norr

Grunderna i småskalig regenerativ odling av grönsaker, frukt, bär och snittblommor

Plantuppdragning, utplantering, jord, gödning, vatten och bevattning, redskap, sortval, odlingsmetoder, skörd, tillvaratagande, växtgrupper, odla frö och ta sticklingar, lokal odlings betydelse i en global värld, matsuveränitet, perenna grönsaker, skogsträdgård, växthus, odlingstunnel, säsongsförlängning, ekonomi, planering och dokumentation.

Grunderna i design och regenerativ utveckling av trädgård, gård och odlingsytor

Designprinciper, permakulturdesign, observationstekniker, funktionsanalys, ritningsteknik, regenerativa principer, biologi, ekosystem, biologisk mångfald, växtkunskap, växtval, materialval, anläggnings- och skötselplan.

Eget arbete

Under kursens gång kommer du att skapa din egen plan för hur du kan:

  • utveckla din trädgård och odling
  • producera högkvalitativ mat till ditt hushåll eller för försäljning
  • gynna den biologiska mångfalden
  • skapa kolsänkor som binder kolmolekyler i jord och växter
  • bygga upp resilienta system och klimatanpassa din plats på jorden

Arbetet med din egen design och plan för anläggning och skötsel löper genom hela kursen.

Målgrupp

Kursen är för dig som är trädgårds- och odlingsintresserad i stad eller på landsbygd och vill:

  • producera mat i din trädgård/på din gård/på arrenderad mark för självhushåll och/eller försäljning
  • bygga upp ekosystem och gynna den biologiska mångfalden
  • lära dig designa och utveckla din trädgård och odling med fokus på regenerativa (uppbyggande) metoder, matproduktion och klimatanpassning

Kursen passar dig som vill skaffa dig goda kunskaper i småskalig regenerativ odling av grönsaker, frukt, bär och ev. snittblommor, parallellt som du bygger upp ekosystem och klimatanpassar din trädgård/gård. Målet är att ge dig förutsättningar för att komma i gång med eller utöka din odling samt att ge dig redskap att själv designa din plats på jorden för ett funktionellt trädgårds- och odlingsliv i vacker miljö.

Ansökan

Senast den 12 november. Till ansökan bifogas ett personligt brev där du som sökande berättar om dig själv och ditt syfte med att gå kursen. Det personliga brevet är obligatoriskt. I ansökningsformuläret finns också ett antal frågor som ska besvaras.

Upplägg

Innehållet följer till stor del årstiderna. De nio tredagarsträffarna utgår från Hola folkhögskola. Träffarna innehåller studiebesök, föreläsningar, praktiska övningar, grupparbeten, nätverkande och erfarenhetsutbyte.

Mellan träffarna görs både praktiska och teoretiska hemuppgifter, praktik hos andra odlare/trädgårdsägare samt litteraturstudier. Utöver träffarna förutsätts att du kontinuerligt kan ägna tid åt kursen, i genomsnitt cirka 15 timmar/vecka.

Under kursen görs en längre praktikperiod som du som deltagare själva planerar utifrån eget intresse. Praktiken görs på egen gård, hos annan kursdeltagare eller hos en extern praktikvärd och ordnas av kursdeltagaren.

Kommunikation mellan träffarna och distansträffar sker via skolans digitala lärplattform, Teams. Eftersom en stor del av utbildningen sker digitalt är en god tillgång till dator och internet en förutsättning för att kunna antas till kursen.

Förkunskapskrav

Det finns inga formella krav för att bli antagen till kursen men du förutsätts ha stort intresse av trädgård och odling och gärna egna praktiska erfarenheter. Det är viktigt att du känner dig bekväm med att använda dator för att få ut det mesta av distansträffarna och distansuppgifterna.


Tillbaka till toppen