Kursplan Läkeväxter - Det naturliga apoteket

Kursansvarig och lärare: Ida Kjellholm

Ida har under 14 år undervisat om medicinalväxter på folkhögskola och brinner för att göra läkeväxter användarvänligt och att den äldre kunskapen om växter och läkeväxter inte går förlorad. 2016 startades kursen Läkeväxter på Hola med Ida som kursansvarig. Under de senaste åren har Ida arbetat med att bygga upp sin egen bruks- och undervisningsträdgård ”Nämforshöjdens örtagård” i Ångermanland där även delar av örtagårdsundervisningen sker.

Ida är utbildad örtterapeut och örtpedagog och har gått flera utbildningar med både svenska och utländska lärare. Hon brinner för självhushållning och utöver odling av medicinalväxter odlar hon även grönsaker för självhushållning på sin gård i Ångermanland och tar vara på vilda växter som mat och medicin.

Kursupplägg

Kursen är distans med 50% studietakt men har obligatoriska närträffar och distansmöten förlagda över läsåret. Kursen är ett läsår och går över två terminer, med början på höstterminen.

Vid sju tillfällen ses vi under tre dagar på Hola folkhögskola i Höga Kusten, eller på annan närliggande ort för studiebesök, föreläsningar, erfarenhetsutbyten och praktik. Det förekommer både praktiska och teoretiska inslag i både hemarbete och på plats och den praktiska erfarenheten ser vi till att få mycket av tillsammans på träffarna.

Centralt för utbildningen är att vi lär tillsammans genom att dela erfarenheter, tankar, arbeten  och genom diskussioner och reflektioner. Träffarna är väldigt viktiga och det är viktigt att man vet att man kan komma på alla träffar innan man tackar ja till kursen. De träffar vi övernattar på annan ort än Hola är kostnaden för boendet i samma prisklass som boendet på Holas internat.

Mellan de fysiska träffarna har vi digitala möten/föreläsningar, hemuppgifter och grupparbeten. Både närträffarna och distansträffarna är obligatoriska. Kommunikationen mellan träffarna sker via skolans digitala lärplattform, Teams. Eftersom en stor del av utbildningen sker digitalt är god tillgång till dator och internet en förutsättning.

Beroende på gruppens intressen och förkunskaper kan innehållet på kursen påverkas och det finns en del utrymme att påverka kursens innehåll och även vart du lägger ditt fokus i de olika hemuppgifterna. Det innebär att deltagarna har möjlighet att vara med och påverka kursens innehåll och fokus.

Kursinnehåll 

Distansarbetet innefattar hemstudier med olika teoretiska och praktiska uppgifter, men även att ses i grupp på Teams för föreläsningar och diskussioner. En viktig del av kursen är egna erfarenheter och att dela dessa med andra deltagare. Därför kommer ni få med er läkeväxter hem för att testa och göra beredningar under distansperioden. Ni kommer även att ha kontakt i mindre grupper med andra deltagare och utföra arbeten, diskutera och lära er tillsammans.

Kursteman och kursblock:

Läkeväxternas historia, svensk folktro, svenska medicinalväxter, växternas form och byggnad, fördjupning i enskilda växter (materia medica), tillverkning av giftfriaprodukter och råvarukunskap, skörda torka och förvara, läkeväxternas olika beredningsformer, matlagning av vilda växter, örtagårdens örter (odlingsteori och örtagårdskunskap), praktiskt odlingsarbete i örtagård, aromaterapi, örter för olika system/organ, örter för stress och nervsystem, vinterapotekets örter, örternas verkningar, örternas smak, eget fördjupningsarbete.

Kursens syfte och mål

Kursens syfte är att du vid avslutad kurs ska vara trygg med hur du på bästa sätt bereder och använder ett stort antal läkeväxter. Syftet är att ge dig en bred kunskapsbas kring läkeväxter både teoretiskt och praktiskt, allt från historia till örtodling, beredningsformer, tillvaratagande och kunskap om enskilda växter. Du kommer få en bred bas med läkeväxterna i fokus, för att sedan om så önskas kunna gå vidare med att fördjupa dig om så önskas.

Målet är att lära tillsammans med de andra i gruppen och att även få fördjupad kunskap genom att själv testa, diskutera och integrera de egna upplevelserna. Efter kursen kommer du vara bekväm med att integrera örterna i din vardag och även ha förvärvat/skapat en stor kunskaps och materialbank att kunna ha nytta av efter avslutad kurs.

Målgrupp

Kursen passar dig som är nybörjare men även dig med förkunskaper som vill få en chans att fördjupa din kunskap. Kursen passar dig som vill lära dig om örter utifrån många olika synvinklar, allt från historia till praktiskt arbete. Kursen är på ett sätt ett smörgåsbord med möjlighet till fördjupning, men alltid med örterna i fokus.

Kursen är för dig som har ett intresse för läkeväxter och vill ha en stabil grund för att utforska örternas värld och vill:

  • Bli trygg med hur du skördar, bereder och använder örterna på bästa sätt och få ingående kunskap, praktisk och teoretisk kring de olika beredningsformerna för att kunna använda dig av örter i din vardag.
  • Få kunskap för att tryggt kunna skapa ditt eget husapotek, giftfria badrumsskåp samt odla och skörda vilda läkeväxter.

Ansökan

Senast den 15 maj. Till ansökan bifogas ett personligt brev där du som sökande berättar om dig själv och ditt syfte med att gå kursen. Det personliga brevet är obligatoriskt och ligger till grund för att gå vidare med antagningsprocessen. I ansökningsformuläret finns också ett antal frågor som ska besvaras.

Förkunskapskrav

Det finns inga formella krav för att bli antagen till kursen men du förutsätts ha stort intresse för läkeväxter och att du känner stor lust och engagemang att lära dig mer. Denna kurs passar både dig som är nybörjare eller har erfarenhet sedan innan. Det är viktigt att du är självständig och ser till att anpassa uppgifter och nivå efter dig själv och dina förkunskaper.

Det är viktigt att du känner dig bekväm med att använda dator, eller ser till att du har förutsättningar (eventuell hjälp) för att för att få ut det mesta av distansträffarna och distansuppgifterna.


Tillbaka till toppen