Bild på lustgasbehållare som ligger på stenig mark

Från medicin till missbruk: lustgasanvändning bland ungdomar i Västernorrland

2024-04-11 12:49

Lustgas används inom sjukvården som smärtlindring. På senare tid har lustgas även börjat användas som berusningsmedel, framför allt bland ungdomar och unga vuxna.

I en undersökning i Västernorrland, utförd av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), framgår det att användningen av lustgas för berusning verkar vara mindre vanlig i länet jämfört med andra delar av Sverige. 

- Resultaten ger viktig information för att kunna utforma effektiva strategier och motverka användning av lustgas som berusningsmedel. Att fokusera på att minska konsumtionen av droger generellt och främja hälsosamma sociala relationer kan vara avgörande för att minska risken för lustgasanvändning och dess negativa effekter på ungdomars hälsa och välbefinnande, säger Jonas Englund, folkhälsoanalytiker, Region Västernorrland.

Antal samtal till Giftinformationscentralen angående lustgasexponering har ökat kraftigt på nationell nivå, och importen av lustgas till Sverige har ökat markant. År 2022 importerades ungefär tio gånger mer lustgas än vad som importerades årligen före 2015. Även om lustgas fortsatt mest används inom medicinska och industriella sammanhang, tyder importtrenderna på att en del av den ökade importen kan förklaras av dess ökade användning som berusningsmedel.

Mindre vanligt i Västernorrland

I CAN-undersökningen i Västernorrland framgår att bland ungdomar i årskurs nio och gymnasiet i Västernorrland är det än så länge en relativt liten andel som rapporterar att de har använt lustgas för berusning. Resultaten visar att bland ungdomar i årskurs nio uppskattas endast 2,8 procent ha använt lustgas i berusningssyfte vid något tillfälle, medan siffran för dem i årskurs två på gymnasiet är högre, 7,4 procent. Denna skillnad indikerar potentiellt olika mönster av lustgasanvändning beroende på ålder och skolnivå.

Koppling till andra droger en riskfaktor

En närmare granskning av data visar att det tycks finnas begränsad koppling mellan lustgasanvändning och socioekonomiska faktorer. Det verkar inte finnas tydliga skillnader baserat på kön eller bostadsort, även om användningen tenderar att vara något vanligare i storstadsområden enligt CAN. I stället tycks lustgasbruk vara starkare kopplat till konsumtionen av andra droger som alkohol och tobak, samt till att ha vänner som också använder berusningsmedel. Detta pekar på att sociala och beteendemässiga faktorer kan spela en större roll i lustgasanvändning än demografiska eller geografiska variabler.

Hälsorisker vid användning av lustgas som berusning

Även om lustgas används på ett säkert sätt inom sjukvården, kan dess koncentration orsaka allvarliga skador när den används för berusning. Berusningsanvändning av lustgas kan leda till nervskador, domningar, nedsatt kraft, ångest och andra allvarliga symptom. Det är viktigt att söka vård om man mår dåligt efter användning och att kontakta vården om man upplever beroende. Ju mer lustgas som används, desto större är risken för allvarliga skador.

Är det farligt att använda lustgas för att bli berusad? - 1177

CAN:s nationella skolundersökning 2023 - CAN

 


Tillbaka till toppen