Sara Wikström och Ulf Karlsson, Galaxen Bygg
Sara Wikström och Ulf Karlsson, Galaxen Bygg delade under dagen med sig av hur de hittat nya lösningar på hur de löst kompetensförsörjningen i sitt företag.

Strukturomvandlingen ger konsekvenser på vår regionala arbetsmarknad

2024-04-11 13:47

Det regionala valideringsprojektet Lärkraft Västernorrland samlade ett fyrtiotal aktörer vid en workshop nyligen. Fokus var näringslivets tillgång på kompetensförsörjning. Representanter från branschorganisationer, fackföreningar, kommunen, regionen och Arbetsförmedlingen deltog för att diskutera lösningar på den växande utmaningen.

Ingrid Thyberg från TeknikCollege, en central aktör på området, betonade den rådande obalansen mellan tillgänglig kompetens och arbetsmarknadens behov. Hon framhöll behovet av livslångt lärande och validering för att möta den snabbt föränderliga arbetsmarknaden.

- Den här dagen är väldigt viktig utifrån kompetensbehovet och det vi står inför. Det är en väldig missmatch emellan utbud och behov på arbetsmarknaden. I och med att utvecklingen går snabbare och snabbare är ständig utveckling och lärande på arbetsplatsen en förutsättning, säger Ingrid Thyberg.

Teknikcollege är Sveriges största samverkansplattform för industrins kompetensförsörjning och en kvalitetsstämpel på utbildningar där kommuner, utbildningsanordnare och företag samverkar för att öka attraktionskraften och kvaliteten på tekniskt inriktade utbildningar.

Nya krav från EU

Fredrik Gisselman, näringslivsstrateg vid Region Västernorrland deltog under dagen och delade insikter om hur världsläget och förändrade konkurrensvillkor globalt påverkar oss. Bland annat ställer EU:s nya lagstiftning nya krav, vilket kräver anpassning för att förbli konkurrenskraftiga.

- Budskapet jag vill ge här idag är att vi alla behöver vara på tå, såväl aktörer som företagare. EU stiftar nya lagar och vi är inne i en strukturomvandling. De som förstår detta och kan dra nytta av nya krav på hållbarhet och så vidare kommer att vara vinnare, säger Fredrik Gisselman.

Goda exempel

Under dagen deltog Galaxen Bygg AB, Human Kapital, Lastvagnsservice och Indexator för att ge goda exempel på hur företag kan ta sig an kompetensförsörjningen. Företag som exempelvis Lastvagnsservice visar på framgångsrika exempel där samarbete med lokala myndigheter har lett till utveckling av lärlingsutbildningar för att fylla kompetensgapet.

- Lastvagnsservice är en lastbilsverkstad och branschens utmaning är att det saknas 4000 mekaniker till 2026. Vi är idag 17 anställda och försöker växa på alla håll. För att lösa kompetensförsörjningen började vi prata med Härnösands kommun och tillsammans har vi skapat en lärlingsutbildning. Alla som har gått lärlingsutbildningen har fått jobb, det funkar fantastiskt bra, säger Katarina Dufvenberg, Lastvagnsservice.

Viktigt kunna växa på jobbet

Johan Nordberg, Skärteknik Centrum, representerar en organisation som verkar för att validera inom industrin. Teknik College använder deras valideringsmodeller. Deras erfarenhet är att de som ger individer möjlighet att växa på jobbet är de som lyckas.

- Det spelar ingen roll att det finns branschvalidering om inget företag använder det. Vi tror det handlar om företagens sätt att jobba med sin kompetensförsörjning, säger Johan Nordberg, Skärteknik Centrum och fortsätter:
Vår bild av kompetensförsörjning för industrin och industrins behov av kompetens har också bärighet på de offentliga systemen. Ett medskick är att företagen exempelvis behöver stöd med språkutbildning eller kurser så som grundläggande matematik. Här behöver företagen stöd från de offentliga systemen så att de anställda kan höja sin grundkompetens, för det är en förutsättning att kunna växa på jobbet.

Varför är det så få företag som validerar?

- Det är svårt att svara på men jag antar att det dels är tidsmässigt, dels för att det är förenat med kostnader. Men jag tror att man har igen det i slutändan, mindre företag kanske inte ens vet om att det går att validera, säger Ingrid Thyberg, TeknikCollege. 

Länkar till kompetensförsörjningsrapporter som togs upp under dagen:

Ctrl alt delete (foretagarna.se)

Guide kompetensförsörjning (svensktnaringsliv.se)

Industrins kompetensbehov (industriradet.se)

Mer information

Dagen arrangerades av det regionala projektet Lärkraft.
Kontakt: Rolf Bäckman, projektledare Lärkraft och valideringskoordinator Regional utveckling, Region Västernorrland

Om projektet Lärkraft

I projektet Lärkraft arbetar vi gemensamt för livslångt lärande och validering i Västernorrland. Aktörerna som deltar har som mål att utveckla effektiva regionala samverkansstrukturer för validering. Allt för att värna varje persons lärande- och arbetslivsresa.

Information om validering i Västernorrland (valideringvn.se)

Vad är validering?

Validering innebär att du får din kompetens och dina kunskaper bedömda. Det gäller både kunskaper som du har skaffat dig genom studier, i arbetslivet och i vardagen. Det är en strukturerad bedömning och värdering av dina kunskaper och kompetenser. Dina yrkeskunskaper bedöms genom praktiska och teoretiska prov. Efter bedömningen får du ett intyg eller betyg som gör att dina kunskaper blir formellt erkända på den svenska arbetsmarknaden.


Tillbaka till toppen