Vägarna bar till Norrälvjsö

När Lukas Frensborg med familj väl bestämt sig för att lämna storsdaden Uppsala och flytta norrut gick det fort. Med nytt jobb som rektor på Örnsköldsviks folkhögskola och numera egen gård i lilla Norrälvsjö, en bit utanför Örnsköldsvik, står han nu och ser ut över ett snötäckt landskap och myser över riktigt vinterväder. Nu väntar nya spännande kapitel för familjen, gården och för Örnsköldsviks folkhögskola.

Men ymniga snöfall och kyla är inte något som överraskar honom allt för mycket eftersom han är uppvuxen i  Härnösand. Men sedan bar det av till Uppsala för studier inom bland annat juridik och samhällsve­tenskap. Men plötsligt hände något som förde honom in på en helt andra vägar.

Mitt i ett examensjobb fick han ett erbjudande om ett vikariat som lärare på en gymnasieskola i Uppsala. Vikariatet var på en vecka och han tackade ja. Sedan blev han kvar i tio år. Först som lärare i mattematik, programmering och teknik och sedan som skolledare.

När man ser Lukas så förstår man snabbt att natur och vildmark ligger honom varmt och hjärtat. Med funktionsplagg och kängor verkar han ständigt vara redo för ett vildmarksäventyr. När han pratar är det också en naturmänniska man hör. Det var också den människan som började längta bort från storstan till en miljö mer i harmoni med naturen. Trots att familjen trivdes med vänner och jobb i Uppsala blev längtan större och större och när Örnsköldsviks folkhögskola sökte en ny rektor öppnades dörren mot norr. När Lukas sedan erbjöds tjänsten drog flyttlasset till Västernorrland och Norrälvsjö. Med i flytten följde en lika förväntansfull fru, två små flickor och två katter.

Nära till allt
Med familjen på plats på den nya gården med naturen inpå knuten är det nu fritt fram för intressen som fått ligga lite i dvala såsom jakt och fiske. Med gården följde jakträtt vilket redan inneburit älgjakt och medlemskap i ett jaktlag. Det är dock inte bara älgar som får vara på sin vakt framöver då det även kan bli tal om jakt på toppfågel och rådjur. Men det är inte själva skjutandet som är grejen bedyrar han. Det är helheten. Egentligen räcker det bara att få vara ute i skogen förklarar han med ett leende. Förutom sin gård har han två andra ställen som hjärtat klappar lite extra för. Det är stugan i Veåsand, nära Docksta, och Skuleskogens Nationalpark som han snabbt når därifrån via entré syd.

Lukas pratar gärna om hur bra det känns med närheten till jobbet, skogen och havet. Här är det nära till allt säger han och gör en ihopsamlande gest med armarna. Han berättar också om de okonstlade människorna han möter här och att han inte saknar den statusjakt som man ibland kan uppleva i en storstad.

Individen alltid viktigast
Lukas är sedan september rektor på Örnsköldsviks folkhögskola. Den är en av de tre folkhögskolor i länet som har Landstinget som huvudman. Skolan ligger mitt i stan och är en dagfolkhögskola med allmän kurs, teater, hälsocoach, seniorkurs, kulturskapare och världens kvinnor i kursutbudet. En ordentlig mix av människor med olika bakgrund, ålder och behov.

Under sina år på gymnasieskola träffade Lukas många elever som inte riktigt hittade någon plats för sin personliga utveckling och utbildning. Där väcktes intresset för folkbildningen som lockade med sitt uppdrag och med den dynamiska samlingen av människor som man ofta finner i folkhögskolemiljön. Lukas pratar livligt om vardagen på skolan som han beskriver som otroligt varierande och stimulerande. Han återkommer dock ofta, lite mer allvarsamt, till den enskilde deltagaren och att det alltid är dennes personliga utveckling som är främsta fokus – i alla lägen.

Vill lyfta folkhögskolans möjligheter
Förutom det är Lukas uppdrag att leda och utveckla skolan och skapa samarbeten med andra aktörer i regionen. Örnsköldsviks folkhögskola må vara placerad mitt i stan men tolkar man Lukas rätt så tycker han nog att skolan är lite väl anonym.  Han vill att skolan skall bli en mer naturlig del av Örnsköldsvik och ett naturligt alternativ för de som söker utbildning i regionen. Med pigg och bestämd blick pratar han om att många fler skall bli medvetna om folkhögskolans möjligheter och folkbildning som utbildningsform.

Ny turismutbildning
Det senaste tillägget i kursutbudet är ”Friluftsliv & Företagande – Höga Kusten”. En utbildning som är skapad utifrån de behov som besöks- och turistnäringen upplevt. Den drar igång den 8 januari och under 23 veckor kommer deltagarna att få lära sig om entreprenörskap, friluftsliv, lokalhistoria, guidning i natur och vildmark och mycket mer. Allt för att deltagarna skall få en bra grund för olika jobb inom besöks- och turistnäringen i Höga Kusten – eller för att starta eget.

Förhoppningsvis öppnas en ny väg och en ny resa för någon i och med detta. Och sedan vet man aldrig vart vägarna tar en. Fråga Lukas.

Fakta Lukas Frensborg
Ålder: 38
Familj: Frun Nina (34), barnen Sigrid (3,5) och Stina (1) samt två katter.
Bor i: Norrälvsjö
Yrke: Rektor på Örnsköldsviks folkhögskola