Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation

Härnösand

I Härnösand är havet alltid nära. Längs norrlandskusten hittar du denna pärla som har mycket att erbjuda, särskilt sommartid. Eftersom det är en gammal residensstad finns mycket historia och gamla byggnader som påminner om svunnen tid.

Härnösand, som är en universitets, stifts- och residensstad, hör till de äldsta städerna i Norrland. Stadskärnan präglas av pampiga stenhus och det vackra 1700-tals kvarteret Östanbäcken ligger avskilt men ändå mitt i Härnösands centrum. En oas av trähus mitt i stan!

Turistiskt kan Härnösand ses som den södra ingången till Höga kusten, med sitt läge nära Höga Kusten bron. Här finns en tjusig gästhamn för båtfolk och underbara havsbad nära stadskärnan. En riktig idyll i Sommar-Sverige.

Här fanns Norrlands första läkare

1744 fick Norrland sin första läkare, Nils Gissler, som var bosatt i just Härnösand. Det var först långt senare, år 1871, som den första tandläkaren bosatte sig på orten. 1788 uppfördes Härnösands lasarett på Storgatan, och i slutet av 1800-talet byggdes ett nytt sjukhus. Numera är det gamla sjukhuset ombyggt till Närvård. Närvården kom till genom ett närmare samarbete mellan Primärvård och specialistvård. Här finns även tandvård, allt samlat under ett tak för Härnösandsborna.

Natur och friluftsliv

På senare tid har den nybyggda anstalten i Saltvik, som är den modernaste i landet, dragit uppmärksamheten till Härnösand. Även Anette Norberg och hennes curlingdamer har varit med och satt staden på kartan. Förutom att det görs stora satsningar på curling finns även en golfbana på Vägnön och ett brett utbud av sport- och fritidsaktiviteter såväl sommar som vinter. Det finns också gott om fina längdskidspår samt välpreparerade pister i slalombacken på Vårdkasen!

Välkommen hit!

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-07-04 13:20