Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
Kulturstipendiater 2017

2017 års kulturstipendiater i Västernorrland

2017-11-29 12:20

Här är de! Årets kulturstipendiater. Den 29 november fick de ta emot kulturstipendium under regionfullmäktige i Härnösand.

Landstingets totala stipendiebelopp är 200 000 kronor, fördelat på åtta stipendier inom kultur och kreativa näringar.

Ångekonstnär får arbetsstipendium

Det största stipendiet, ett arbetsstipendium om 50 000 kronor fick Johanna Edgren. Hon är född 1986 och bor i Ånge. Med sitt projekt ”62.49748°N 16.05022°E” ska man kunna besöka hennes verk, skulpturer, digitala kollage, video och installationer, genom GPS-koordinater.

– Det här håller en hög konstnärlig nivå och är ett spännande projekt med stark anknytning till länet. Konstnärens arbete knyter an till såväl Ljungaverks historia som aktuella samtidsfrågor. Ansökan sticker ut som ett nyskapande projekt i regionen och för att det har en intressant koppling till kulturarv, säger landstingets kultursamordnare Maria Oldenmark.

Kulturstipendier till unga talanger

Kulturstipendium ska möjliggöra vidarebildning, egen utveckling eller projekt. De två stipendierna om 30 000 kronor gick till Victor Wigardt, 27 år från Härnösand och William Davis Lind, 24 år från Härnösand.

Skådespelaren Victor Wigardt vill arbeta fram nya projektidéer och föreställningsuppslag samt starta eller samverka med en kulturförening som har som mål att skapa arrangemang och mötesplatser.

Operasångaren William Davis Lind, som även uppträdde under prisutdelningen, är en ambassadör för regionen. William Davis Lind lovordas av såväl pedagoger och kritiker som en stor och lovande talang.

- Tack så mycket för det här stipendiet! Det betyder jättemycket för mig när jag går ut skolan nu, säger William Davis Lind.

Kulturstipendium för unga 16-25 år, gick till Albertina Melander Viksten, Josefin Larsson, Matilda Bergman och Saga Nordén Hagberg. De får 10 000 kronor vardera.

Musikhandledare får stipendiet inom kulturella och kreativa näringar

Urban Byström och Markus Molin, musikhandledare knutna till Kramfors särskola, får stipendiet om 50 000 kronor inom kulturella och kreativa näringar. De är även verksamma som musiker, låtskrivare, underhållare och erbjuder workshops till bland annat skolor och företag.

Tillsammans har de uppmärksammats för sitt arbete med barn med funktionsvariationer, både som pedagoger och i publika sammanhang. De vill nu samla sina erfarenheter i form av sånger, övningar med mera i ett musikmaterial som kan användas i pedagogisk verksamhet. Materialet är tänkt att sammanställas i en bok med tillhörande CD samt via en YouTube-kanal.

Kulturstipendiater 2017

Arbetsstipendium, 50 000 kronor
Johanna Edgren

Kulturstipendier, 2 st à 30 000 kronor
Victor Wigardt
William Davis Lind

Kulturstipendium för unga, 4 st à 10 000 kr
Albertina Melander Viksten
Josefin Larsson
Matilda Bergman
Saga Nordén Hagberg

Kulturstipendium inom kulturella och kreativa näringar, 50 000 kronor
Urban Byström och Markus Molin

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-11-29 12:20