Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
Träffa våra barnmorskor

Cellprov räddar liv!

2017-05-17 09:15

Nu är det dags att uppmärksamma vikten av att ta cellprov. Ta chansen att träffa våra barnmorskor i Sundsvall och i Örnsköldsvik denna vecka.

I år kommer Landstinget Västernorrland att finnas på plats i köpcentrum i Sundsvall och Örnsköldsvik för att informera om vikten av cellprovkontroll.

– Vi finns på plats där människor är. Ute i köpcentrumen räknar vi med att kunna nå både män, kvinnor och barn med kunskap och information. Då finns det många som kan påminna sin mamma/syster/partner/vän om vilken stor vinst man kan få genom att göra det enkla cellprovet, säger Anna Enander, överläkare på kvinnokliniken i Sundsvall.

Cellprovsveckan i maj

Mellan den 16-22 maj genomförs i norrlandstingen Cellprovsveckan. Syftet med veckan är att uppmärksamma kvinnor på vikten av att gå på sina cellprover regelbundet. Den stora minskningen av antalet fall av livmoderhalscancer hänger på att kvinnor verkligen tar sina prover.

Träffa våra barnmorskor

Sundsvall: torsdag och fredag 18-19/5 klockan 11-15, lördag 20/5 kl 10-15 under vecka 20 i Birsta City
Örnsköldsvik: onsdag-fredag17-19/5 kl 10-17 på Oscars Gallerian, samt vid tjejkvällen 10/5.

Bakgrund till att vi uppmärksammar cellprov

Via cellprovet kan man hitta cellförändringar på livmoderhalsen, vilka kan utvecklas till cancer. De kvinnor som insjuknar i cancer är oftast de som inte går på sina kontroller regelbundet.
– Under 2016 kallades drygt 25 500 kvinnor i länet till cellprovskontroll varav 17 500 kom och tog provet. Vi strävar efter att så många som möjligt kommer på sitt cellprov, eftersom det är ett utmärkt sätt att skydda sig mot livmoderhalscancer, berättar Anna Enander.

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-05-17 09:15