Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation

Influensasäsongen är här

2017-12-21 15:18

17 fall av influensa har hittills rapporterats i länet. Var noga med att tvätta händerna, och håll dig hemma om du känner dig krasslig, råder vår smittskyddsläkare.

Säsongens influensaepidemi är nu igång, men sjukdomen förväntas nå toppen först i februari.  

- Vill du undvika att bli smittad så var framför allt noga med handhygienen, råder smittskyddsläkare Hans Boman. Undvik också att besöka släktingar och vänner som är krassliga.

Boman poängterar också att det inte är för sent att vaccinera sig, även om sjukdomen redan börjat sprida sig. Säsongen håller i regel på fram till april-maj, så är man 65 år eller äldre, gravid eller tillhör en annan riskgrupp så bör man vaccinera sig.

17 sjuka västernorrlänningar

Under vecka 49 rapporterades 113 fall av influensa in i hela landet. I Västernorrland har totalt 17 fall rapporterats in till och med vecka 50. De flesta i Sundsvall och Timrå, och ett fåtal i Örnsköldsvik.

Vila är den bästa medicinen

Normalt behöver man inte söka vård när man drabbats av influensa, utan det räcker med att vila. Det värsta brukar vara över på tre-fyra dagar, och efter en vecka är de flesta feberfria.

- Håll dig hemma om du känner dig sjuk, så att du inte riskerar att smitta andra. Om du känner dig väldigt dålig, eller om du har någon underliggande sjukdom, så kontakta vården i första hand via telefon, säger Hans Boman.

Spridningen av influensan brukar avta under julledigheten, och sedan ta fart igen när många återvänder till arbete och skola efter årsskiftet. 

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-12-21 15:18