Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation

Kulturrycket fångar upp unga funktionsnedsatta

2017-03-30 13:25

I Kulturrycket får personer med funktionsnedsättning chans att delta i kulturlivet. Nu ger landstinget 250 000 kronor i stöd till Studieförbundet ABF och satsningen Kulturrycket.

En aktiv fritid betyder mycket för glädjen och för hälsan. Att vara del i något och få visa att man kan och duger precis som man är.

– Det är viktigt att fånga upp de barn och unga som lätt kan hamna fel i samhället och det har vi lyckats med. I Kulturrycket får våra deltagare utvecklas och vi ser hur gemenskapen lyfter de här personerna, säger Anita Selnes, kreativ ledare i Kulturrycket.

Kultur öppnar nya sinnen 

Ungefär 15 till 20 ungdomar med funktionsnedsättningar ses en gång i veckan. De håller på med såväl musik och dans som konst och teaterprojekt.

– Vi utvecklar konceptet hela tiden och nytt för i år är att några ur musikgruppen ska bilda ett riktigt band tillsammans med Morgan Sund. Vi har uppträtt på olika ställen tidigare och det kommer vi att fortsätta med. Den här gruppen gillar att visa vad de kan, säger projektansvarig Ronny Valter.

Tack vare resursgruppen i Härnösand har också personer med annan härkomst engagerat sig i Kulturrycket. Tillsammans med Omar Diallo och Wilson Piri jobbar de med dans och musik. Musiken är mycket trummor och afrikanskt.
– Vi bygger från vår kultur här och det blir som ett möte med Afrika, säger Anita och fortsätter; det här är helt underbart. Vi har roligt och det öppnar nya sinnen hos alla!

Utvecklingsbidraget gör det möjligt

– Jag gick och funderade på idén länge innan vi sökte landstingets utvecklingsbidrag för studieförbund för tre år sedan. Stödet som vi har fått av landstinget betyder mycket, annars hade vi inte kunnat fortsätta i tre år till, säger Ronny Walter som är projektledare för Kulturrycket.

– Den här verksamheten betyder så mycket för ungdomarna, den får inte upphöra, avslutar Ronny.

Om våra utvecklingsbidrag till studieförbund

2017 beviljade Regionala utvecklingsutskottet ABF Västernorrland 250 000 kronor för sitt projekt Kulturrycket – steg 2. Steg 1 har pågått mellan åren 2014-2016. 

Tio procent av landstingsbidraget till studieförbund avsätts årligen till utvecklingsbidrag, vilket ska användas för utvecklingsarbete inom ramen för ordinarie folkbildningsverksamhet. I år fanns totalt 685 000 kronor att fördela som utvecklingsbidrag inom folkbildningen.

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Märta Molin, kulturchef

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-03-30 13:25