Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
Rebecka Eriksson och Sara Lundgren är några av ungdomarna i Folktanvårdens lärlingsprogram
Rebecka Eriksson och Sara Lundgren är några av ungdomarna i Folktanvårdens lärlingsprogram

Lärlingsprogram lockar unga till tandvårdsyrken

2017-07-13 13:17

Folktandvården har startat ett lärlingsprogram för att locka unga till tandvården. Ett koncept som visat sig vara framgångsrikt.

Förra hösten började nio ungdomar i Landstinget Västernorrlands lärlingsprogram inom Folktandvården. Två av dem har i vår påbörjat studier på tandläkarprogrammet och två planerar att börja studera till tandhygienist till hösten.

– Vi började för ett antal år sedan fundera på hur vi kan attrahera ungdomar från länet att utbilda sig till bristyrken inom tandvården, säger Annri Vesterlund, tandvårdsdirektör i Landstinget Västernorrland.

Lärlingsperioden inleds med att man går igenom hygienrutiner, sekretess, hur folktandvården och landstinget är uppbyggt, regler och föreskrifter och annan viktig information. Sedan har ungdomarna fått prova på att arbeta med olika sysslor inom tandvård. De har också tillsammans varit till Umeå som är den närmaste ort där det finns utbildningar till tandläkare, tandsköterska och tandhygienist.

– Det är kul att flera som deltagit i lärlingsprogrammet valt att utbilda sig till ett tandvårdsyrke. Ibland kan det vara lättare att ta det steget när man fått insyn i hur vi arbetar, säger Annri Vesterlund.

Folktandvården håller under studietiden kontakt med de som börjar plugga och erbjuder jobb under sommaren. Förhoppningsvis kommer de sedan tillbaka färdigutbildade om några år.

Fotnot: Artikeln tidigare publicerad i tidningen Liv & Hälsa maj 2017

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-07-13 13:17