Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation

Många sökande till AT-tjänster i Västernorrland

2017-04-05 15:52

Tack vare framgångsrik rekrytering har landstinget kunnat besätta alla AT-läkartjänster vid de tre sjukhusen i länet inför hösten.

I dagarna avslutades rekryteringen av nya AT-läkare till sjukhusen i Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.

- Vi har sammanlagt 30 AT-läkartjänster den här ansökningsomgången och inför hösten hade vi totalt 150 sökande till dessa 30 tjänster, berättar AT-chefen Henrik Salo.

Inför den här rekryteringsomgången fanns oro att det skulle bli svårare att rekrytera tillräckligt många AT-läkare med anledning av de omstruktureringsbeslut som fattats.

- Visst har vi märkt av en viss oro och vi har fått många frågor om vad det innebär, men med facit i hand har vi fått in fler sökanden än det finns platser till alla sjukhus. I Sollefteå hade vi till exempel 18 sökande till de sju AT-tjänster som finns inför den här terminen, säger Henrik Salo.

Bakom den framgångsrika rekryteringen ligger hårt och mycket arbete från alla berörda parter, bland annat AT-samordnare, HR-konsulter, studierektorer med flera. En framgångsfaktor är öppen och relevant information om de nya förutsättningar som gäller för AT-tjänstgöringen. En konsekvens av omstruktureringarna är bland annat att de som gör sin AT-tjänst i Sollefteå får göra delar av sin tid i Örnsköldsvik och Sundsvall.

Henrik Salo har tidigare tjänstgjort som röntgenläkare bland annat i Sollefteå och vid övriga sjukhus i länet inom länsverksamhet röntgen och som studierektor för ST inom röntgen. Han har själv gjort såväl sin AT- som ST-tjänstgöring i Västernorrland. Som ny AT-chef innebär det att han har egen personlig erfarenhet av AT-tjänstgöringen inom Landstinget Västernorrland, och har alltsedan sin AT-tid själv arbetat med just AT-rekrytering.

- Att kunna rekrytera AT-läkare är mycket viktigt för den framtida kompetensförsörjningen. Att få AT-läkare som väljer att göra sin AT-tjänstgöring i Västernorrland innebär att många lockas att fortsätta såväl som ST-läkare och därefter specialistläkare inom Landstinget Västernorrland. På så sätt kan vi på sikt jobba för att nå ett oberoende av inhyrd personal.

FAKTA AT-tjänst:

Efter läkarexamen gör läkaren 21 månaders AT-tjänst (allmän tjänstgöring) innan läkaren kan söka om läkarlegitimation.

AT-tjänstgöringen är uppdelad i fyra olika block. Sex månader på medicinblocket, sex månader på kirurgiblocket, tre månader på psykiatriblocket och sex månader primärvård (på hälsocentral eller vårdcentral). AT-tjänstgöringen avslutas med en AT-tentamen

Inom Landstinget Västernorrland utannonserades i denna omgång sju AT-tjänster i Sollefteå, nio i Örnsköldsvik och 14 i Sundsvall.

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-04-05 15:52