Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
Kulturstipendiat Louisa Lyne
Kulturstipendiat Louisa Lyne

Möt Louisa Lyne - kulturstipendiat 2016

2017-08-08 09:40

Varje år får landstinget många ansökningar till våra olika kulturstipendier. En av stipendiaterna förra året blev Louisa Lyne från Härnösand. Hon belönades med ett stipendium om 30 000 kronor.

Varje år delar landstinget ut åtta stipendier inom kulturområdet. Här får du möta Louisa Lyne som utsågs till kulturstipendiat 2016. 

Inom vilket område arbetar du?

Jag arbetar som artist och musiker. Utbildad till musikalartist, men har de senaste åren livnärt mig som jiddischsångerska och har numera hela världen som arbetsfält.

Var kommer du ifrån?

Jag är från Härnösand. Nu är jag bosatt i Malmö. Närheten till resten av Europa gör detta till den perfekta staden för mig.

Berätta lite om ditt yrke och din utbildning.

Jag fokuserar på jiddisch och dess tillhörande musikskatt och under flera år har jag jobbat målmedvetet för att utveckla genren. Min fascination för jiddsichsånger smög sig på under mina utbildningsår på Balettakademin i Göteborg. Jag älskade uttrycket i musiken och att det alltid fanns ett uns vemod i sångerna. Efter flera kurser och hårt arbete kan jag idag titulera mig själv som (kanske den enda i Sverige) professionell jiddischsångerska. Tillsammans med mitt band "Di Yiddishe Kapelye" har jag rönt stora framgångar och turnerar flitigt runt om i världen.

Hur använde du kulturstipendiet?

Som frilansande artist betyder stipendium av detta slag otroligt mycket. Det möjliggör idéer, projekt och i förlängningen hela ens verksamhet. För mig personligen kändes det än mer ärofyllt att motta min hembygds kulturstipendium. Det var otroligt hedrande att bli uppmärksammad av de som fostrat mig! Mitt stipendium har möjliggjort att jag kunnat skapa nytt material. Hösten 2017 får ni se vad jag skapade tack vare stipendiet!

Har du något råd till de som funderar på att söka ett stipendium från Landstinget Västernorrland nu?

Var så specifik och konkret som möjligt i din ansökan. Läs noga vad de frågar och ge tydliga svar därefter. Skriv heller inte ansökan samma dag som den ska skickas in. Det blir mycket bättre om du tillåter dig själv att skriva, sova på saken, ändra och skriva lite till innan du skickar in ansökan.

Vad händer härnäst för dig?

Härnäst ska jag in i studion och spela in några nya sånger. Sedan väntar några festivalspelningar i sommar och konserter i Norge och Mexiko. Jag kommer också att medverka i en ny programserie på SVT under hösten.

Vill du söka landstingets kulturstipendium?

Välkommen med din ansökan senast den 15 september 2017!

Landstinget Västernorrlands kulturstipendier

Relaterad information

Landstinget Västernorrlands kulturstipendier

Sök våra kulturstipendier senast den 15 september!

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-08-08 09:40