Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation

PCI-behandlingar räddar liv dygnet runt

2017-08-02 11:07

I Västernorrland får invånare som drabbats av hjärtinfarkt eller instabil kranskärlssjukdom behandling på sjukhuset i Sundsvall, med ballongvidgning av hjärtats kranskärl, så kallad PCI, alla dagar dygnet runt.

Oavsett vilken dag och tid på dygnet man blir sjuk finns möjlighet att bli behandlad med PCI. Under 2016 gjordes 800 PCI-behandlingar och 1500 röntgenundersökningar av kranskärl.

– De flesta ingreppen vi gör är akuta i samband med akut hjärtinfarkt eller strax därefter, berättar Per Blomström, länsverksamhetschef i kardiologi.

Jämlik vård i länet

Sedan mars i år sänds EKG från ambulansen direkt till hjärtintensiven i Sundsvall för tolkning om patienten har bröstsmärtor. Oavsett var ambulansen befinner sig i länet tolkar alltså hjärtintensiven i Sundsvall patientens EKG. Vid behov påbörjas behandling redan i ambulansen medan patienten transporteras till närmaste PCI-centra, det vill säga till Sundsvall eller Umeå.

 

FAKTA

Koll på hjärtat

EKG, elektrokardiogram, är en metod att illustrera hjärtats elektriska aktivitet. Med elektroder på bröstkorgen registreras elektrisk aktivitet från hjärtmuskeln som åskådliggörs i ett diagram som kallas EKG.

Koronarangiografi, röntgenundersökning av hjärtats kranskärl. Utförs för att upptäcka eventuella förträngningar och stopp i hjärtats blodkärl.

PCI, perkutan coronar intervention, är en behandlingsform där man går in med en millimetertunn slang via ett blodkärl i armen eller ljumsken och vidare upp till hjärtats kranskärl. Eventuella förträngningar eller stopp i kärlet vidgas med en liten ballong samtidigt som ett tunt nät, sa kallad stent, lämnas kvar i kärlet for att hålla det öppet. Allt sker via den tunna slangen i armen under lokalbedövning.

Fotnot: Artikeln publicerad i tidningen Liv & Hälsa maj 2017.

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-08-02 11:07