Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation

Regelbunden simulering ökar patientsäkerheten

2017-08-10 13:30

Akutmottagningen på sjukhuset i Sundsvall är unik i Sverige med att öva traumasimulering tillsammans med röntgenpersonal. Var tredje vecka året runt tränas olika scenarion.

På ett strukturerat sätt övar personalen tillsammans omhändertagande av akut sjuka barn, traumapatienter och så kallade medicinlarm. Det har i sin tur lett till stora tidsvinster vid röntgenundersökningar, bättre kommunikation och ett effektivare teamarbete.

Tid för reflektion

Det räcker inte med att bara öva simuleringsfall. För att åstadkomma ett effektivt lärande krävs också reflektion över det man just varit med om.

– Personalen samlas efter det första fallet och går igenom och tittar på den film som man spelat in under scenariot. Alla deltagare får komma till tals och reflektera kring övningen.

Instruktörerna återkopplar vad som gick bra och vad som kan förbättras till nästa gång. Sedan kör man ett nytt ”case”, berättar anestesisjuksköterskan Andreas Solberg.

För att det ska bli så verklighetstroget som möjligt sker övningarna sedan några år tillbaka i akutens traumarum.

Avancerad utrustning

Vid simuleringarna används bland annat monitoreringsutrustning och mjukvara som gör det möjligt att koppla ultraljudsbilder till det aktuella fallet.

– Det här höjer patientsäkerheten avsevärt. Man kan jämföra med piloter som simulerar en gång per år för att flyga flygplanen säkert och då jobbar vi ju med människors liv och överlevnad. Klart att vi ska öva, och att vi ska öva ofta, säger Andreas Solberg.

 

FAKTA Trauma

Personal i ambulanstransporten och på akutmottagningen gör tillsammans en bedömning om ett traumateam med olika kompetenser behövs för att behandla patienten. Cirka 400

traumalarm per år tas om hand på akutmottagningen vid sjukhuset i Sundsvall.

Fotnot: Artikeln publicerad i tidningen Liv & Hälsa maj 2017.

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-08-10 13:30