Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation

Strokehemrehab firar ettårsjubileum

Gruppbild Strokehemrehabteamet i Sundsvall
Gruppbild Strokehemrehabteamet i Sundsvall

2017-09-06 11:01

Nu har hemrehabteamet för strokepatienter funnits i ett år. Strokehemrehab startade sina hembesök hos patienter med rehabiliteringsbehov hösten 2016 som ett projekt och är nu en permanent verksamhet.

Hembesöken görs i dag i Sundsvall och Härnösand med omnejd. Förhoppningen är att utöka verksamheten så att den blir länsgemensam och även fungerar i Örnsköldsvik och Sollefteå.

Hemrehabilitering i patientens hemmiljö

För närvarande utförs det cirka 100 hembesök per månad hos strokepatienter med varierande rehabiliteringsbehov. Delar av teamet kommer vanligen hem till patienten redan dagen efter att de kommit hem från sjukhuset.

Malin Edeholt är sjuksköterska och har följt upp hembesöken genom att telefonintervjua ett 30-tal patienter två veckor efter avslutad rehabilitering

-  Några patienter kan känna sig tveksamma först men blir ofta glatt överraskade efteråt. Varje besök är anpassat efter den enskilda patientens behov. Det finns chans att framföra funderingar direkt och patienten får konkret information och någon som lyssnar, berättar Malin Edeholt.

Ofta har patienterna ett behov av att få upprepad information om vårdtid, sjukdom, rehabilitering samt livsstil vilket då ges under hembesöken.

-  Det är först när en patient har kommit hem som den får tid att reflektera och ta in allt den varit med om berättar Kajsa Svensson, enhetschef strokehemrehab.


Kostnadseffektivt att rehabilitera i hemmet

Det är jätteviktigt att personen som drabbats av stroke får individuell träning. Det kan till exempel vara att kratta på tomten, åka buss eller gå en promenad. Träningen fokuseras på det som personen brukar göra hemma i vardagen. Matlagning är också bra när man behöver träna upp sin kognitiva och fysiska förmåga.

-  Man ska inte glömma bort att detta också är kostnadseffektivt. Att patienten kommer hem från sjukhuset snabbt besparar vården åtskilliga tusenlappar. Ett vårddygn kostar 8 500 kr medan hemrehabilitering kostar 1 400 kr/dygn tillägger Kajsa Svensson.

 

 

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-09-06 11:01