Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation

Utvecklingen av nya turistsäsonger fortsätter

2017-11-17 14:02

När den preliminära statistiken för sommarens turism sammanställdes kunde det konstateras att antalet utländska besökare fortsätter öka till länet, samtidigt som en regnig sommar drar ner antalet svenska besökare rejält. Det belyser vikten av att nya turistsäsonger utvecklas.

– Idag kommer en stor del av länets besökare under sommarmånaderna. Det gör oss mer utsatta för vädrets makt och försvårar för destinationerna att nå de mål de satt upp kring ökad sysselsättning inom besöksnäringen. Vi behöver fler turister under hela året, inte bara under sommaren, säger Maria Lidgren, tillväxtchef vid Landstinget Västernorrland.

Rekordmånga utländska besökare i länet

SCB:s inkvarteringsstatistik för sommaren (juni, juli, augusti) 2017 visade på en uppgång bland antalet utländska besökare med +2348 gästnätter, eller +2,4 procent, vilket innebar ett nytt rekord. Det är glädjande siffror, då fler utländska besökare innebär mer arbetstillfällen och mer skatteintäkter till länet.

Även antalet gästnätter på länets hotell, stugbyar och vandrarhem slog nytt rekord. Under sommaren ökade antalet gästnätter på den boendeanläggningar med +10,7 procent, jämfört med sommaren året innan, till totalt 282 014 gästnätter. Mindre positivt är att antalet svenska besökare på länets campingar minskar kraftigt, med nära 35 000 gästnätter. 

Nya turistsäsonger viktigt

Att antalet utländska besökare på campingen är intakt tyder på att det svenska sommarvädret är orsaken till minskningen, då svenska campinggäster anpassar sitt campande efter vädret i större utsträckning än vad de utländska gästerna gör. Ett viktigt steg för att minska väderberoendet under de intensiva svenska semesterveckorna är att locka fler utländska besökare och att utveckla nya turistsäsonger.

– För att bättre utnyttja den boendekapacitet som finns behöver nya säsonger utvecklas och där sker en hel del utvecklingsarbete idag, exempelvis kopplat till natur- och smakupplevelser, säger Maria Lidgren.

Relaterad information

Kontakta oss

Landstinget Västernorrland

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.
Landstingets officiella e-post bevakas av registrator på diariet.

Vi hanterar inte medicinska frågor.
Ditt meddelande diarieförs och skickas till lämplig tjänsteman för svar.

Maria Lidgren, tillväxtchef

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Peter Sagebro, samordnare

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Länets besöksnäring

Landstinget Västernorrland arbetar för att stärka länets besöksnäring, bland annat genom att sprida aktuell statistik och relevanta analyser.

Västernorrland är ett av länen i Sverige med stor säsongsvariation. Under 2016 utgjordes var sjunde gästnatt i Västernorrland av en utländsk besökare, jämfört med var fjärde för övriga riket.


Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-11-17 14:02