Konferens i Rovaniemi om Arktis framtid

2017-11-01 13:45

Den 9-10 november anordnar Region Lapland, tillsammans med NSPA & Regionkommittén, en Arktiskonferens I Rovaniemi, Finland. Över 200 Européer kommer att samlas när EU:s regional- och Arktispolitik kommer att diskuteras.

Europeiska Arktis, bestående territorier inom Sverige, Finland, Danmark, Norge och Island, spelar en viktig roll för EU:s utveckling. Med omfattande naturresurser, med en god grund för innovation och företagsamhet samt ett brett interregionalt samarbete runt om i Europa har det nordligaste Europa mycket att erbjuda, och möjligheterna för ett brett Europeiskt samarbete är stora. Under konferensen i Rovaniemi kommer ämnen som smart specialisering, interregionalt samarbete, regional utveckling, möjligheter för Arktis och Arktis framtid att diskuteras.

Det finska Lapland kommer att vara värd för flera möten under dagarna. Bland annat kommer NSPA-nätverkets årliga forum att äga rum, där de kommer att diskutera framtiden för regionerna. NSPA består av de norligaste regionerna i Sverige, Finland och Norge. Under forumet kommer det tas upp hur NSPA på ett optimalt sätt kan utnyttja de möjligheter som kan uppstå inom ramen för den framtida sammanhållningspolitiken. Exempelvis kommer smart specialisering att spela en viktig roll i framtiden, vilket demonstrerats i kommissionens meddelande om smart specialisering. Även OECD har lyft fördelarna med smart specialisering i deras studie om NSPA. Detta kommer därför att bli en viktig faktor för NSPAs framtida samarbete. Utöver smart specialisering kommer även EU:s policyutveckling att diskuteras, speciellt kommissionens senaste rapporter angående policyområden som EU:s regionalpolitik och EU:s arktiska politik. I samband med detta tema kommer NSPAs positioner att diskuteras. Inom ramen för den arktiska politiken kommer Arctic Stakeholder Forum att behandlas och NSPAs möjlighet till att ha fullt inflytande i den arktiska regionala utvecklingen. NSPAs syn på EU:s sammanhållningsrapport och reflektionspapper blir ett annat relevant tema på agendan, där regionalpolitikens roll för EU:s framtid tas upp.

Förutom detta anordnas även en gemensam workshop mellan Regionkommittén, NSPA och OECD. Under workshopen kommer fokus att ligga på NSPAs erfarenhet av regional utveckling och hur smart specialisering kan användas som ett verktyg för att främja denna utveckling.

Vi på Mid Sweden European Office ser fram emot en spännande konferens med produktiva diskussioner om framtiden för det europeiska Arktis.

Mer information om konferensen kan hittas här.

Mer information om NSPA kan hittar här.

/Anette Sonnbäck

 

NSPA

Kontakta oss

Mid Sweden European Office

Meddelandet har skickats Vi återkommer med svar så snart vi kan.

Twitter-ikon Ljusblå cirkel med en vit kolibri i förgrunden Facebook-ikon Mörkblå cirkel med ett vitt gement f förgrunden Linkedin-ikon Mörkblå cirkel med de vita tecknen i och n förgrunden Google-ikon Röd cirkel med ett vitt versalt G och tecknet + i förgrunden e-postikon Grå cirkel med en vit symbol i form av ett kuvert i förgrunden Skriv ut-ikon Grå cirkel med en vit symbol i form av en skrivare i förgrunden Dela på TwitterDela på Google plusDela på LinkedInDela på Facebook
Senast uppdaterad 2017-11-01 13:45