Plastning av tänder

Barnens 20 mjölktänder ersätts normalt med 32 permanenta tänder. De tänder som kommer först brukar vara framtänderna i över- och underkäken samt de så kallade sexårständerna. När sexårstanden börjar synas, sker det bakom den sista mjölktanden.

Käkens tillväxt hinner ibland inte helt med och därför kan det vara både svårt och trångt för den nya sexårstanden att få plats. Den nya tandens yta kan ha djupa fåror (fissurer), vilket gör det svårt att hålla riktigt rent. Det blir lätt hål i dessa tänder, även hos barn som tidigare inte haft hål.

Enkel och smärtfri behandling

Sedan många år erbjuder vi blockering av sexårständerna med plast till så gott som alla barn här på Folktandvården. Detta har bland annat medfört att många barn idag slipper laga sina permanenta tänder. Vi erbjuder oftast blockering även av nästa stora kindtand som kommer när barnet är i tolvårsåldern.

Behandlingen är smärtfri och enkel och kan utföras av såväl tandläkare som tandsköterska eller tandhygienist.

Så här går det till:

Tanden rengörs först. Tuggytan behandlas med en svag syra för att plasten ska fästa. Tanden spolas ren med vatten och torrläggs. Fårorna fylls ut med ett tunt lager plast och med hjälp av en speciell lampa får man plasten att stelna.

Långvarigt skydd

Plasten gör att bakterier får svårare att få fäste på tanden. Blockeringen ger ett långvarigt skydd och tar bara några minuter att utföra. Barnen brukar tycka att det går bra. Ofta klarar de av att få plast i ett par tänder vid samma tillfälle.

För att behandlingen ska lyckas måste hela tandens tuggyta synas i munnen. Det kontrollerar du enkelt hemma vid tandborstningen. Ibland tar det lång tid innan tanden är helt framme och den kan vara delvis dold av tandkött. Då är det extra viktigt att borsta tuggytan riktigt ren. 


Tillbaka till toppen