Tandborttagning

Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda. Det enda alternativet blir då att ta bort den.

Så gör tandläkaren

I regel tas först en röntgenbild på den aktuella tanden. Detta för att vara säker på att det inte finns något som försvårar borttagningen. Tand och tandkött bedövas ordentligt. Därefter påbörjas arbetet med att lösgöra tanden.

Särskilda instrument, som är lätta att kila in mellan tänderna, kan ibland användas för att vicka loss tanden. När tanden är tillräckligt lös använder tandläkaren en tång för att lyfta ut den. Ofta kan tanden lösgöras och lyftas bort med tången direkt. När tanden är borta kontrolleras sårområdet. Du får bita på en kompress en stund för att stilla blödningen.

Några enkla råd

Där tanden har suttit bildas ett "hål". För att det ska läka bra ska du undvika att skölja munnen, äta och röka innan bedövningen gått ur. Vänta i alla fall minst en timme. Du kan borsta tänderna som vanligt, men undvik själva sårområdet under läkningstiden.

Sug inte på såret och pilla inte i det med tungan, även om det kan vara svårt att låta bli. Ibland kan kroppen reagera med svullnad och värk. Detta ska efterhand bli bättre och gå tillbaka helt. Vid behov kan du lindra värken med värktabletter.


Tillbaka till toppen