Tandskydd

Du som är aktiv inom sporter, där du riskerar att skada dina tänder, ska ha ett skydd. De vanligaste är så kallade extraorala skydd, som till exempel galler. Dessa är fästa direkt på hjälmen och fångar upp slag mot ansikte, tänder och käkar. I sporter där det inte används skydd för huvudet, finns möjlighet att använda intraorala skydd som sitter på tänderna. Men ett sådant kan aldrig helt ersätta ett bra extraoralt skydd.

Det intraorala skyddet täcker förutom dina tänder även en del av käkbenet. Det innebär att risken för avslagna tänder och käkfrakturer minskar avsevärt.

Framställning av intraoralt skydd

Din tandläkare börjar med att ta ett avtryck av dina tänder och skickar det till en tandtekniker, som framställer tandskyddet i ett plastmaterial. Ett tandskydd kan utformas olika beroende på vilken sport du utövar. Om du vill kan du dessutom få det med olika färgkombinationer. En del upplever att de får mer saliv när de använder sitt tandskydd. Det brukar oftast gå över efter en tid.

Rengöring

Du bör vara noggrann med att rengöra ditt tandskydd varje gång du använt det. Borsta det med en mjuk tandborste och gör rent i alla skrymslen. Använd tandkräm så smakar det bättre! När du inte använder skyddet kan du förvara det i en ask.

Om det går sönder?

Om tandskyddet går sönder måste du låta din tandläkare titta på det. Du bör ha med dig det vid alla besök hos tandvården.


Tillbaka till toppen