Två små barn

Hälsomottagning för asylsökande

2016-03-08 10:42

Sedan ett par veckor finns en särskild hälsomottagning för asylsökande invid Hälsocentralen Kramfors.

Här tar sjuksköterskorna Susanne Johansson och Nathalie Wiklund emot de asylsökanden som bor runt om i kommunen för den hälsoundersökning som görs av alla asylsökanden.

Tidigare höll man till inne på Hälsocentralen men en egen mottagning har länge varit ett önskemål. På hälsocentralen finns flera väntrum till läkare, sjukgymnast, kurator och andra och det är inte alldeles enkelt att hitta rätt.

Susanne Johansson ville ha tillgång till bättre utrymmen där barnen skulle kunna gå ifrån och leka medan föräldrarna i lugn och ro samtalade med sjuksköterskan. Nu håller mottagningen för asylsökande till i det som en gång var habiliteringens lokaler.

-Det känns mindre stressigt och lugnare för de som kommer hit, säger Susanne Johansson.

Arbetsmiljön har blivit bättre och utanför undersöknings- och samtalsrummen finns utrymme där barnen, som ganska snart tröttnar på de vuxnas samtal, kan leka eller sitta och rita. Dörren ut är låst och föräldrarna kan slappna av när de vet att barnen försvinner ut.

I lokalerna har man dekorerat med en internationell tanke. Det finns jordglober utställda och världskartor som kan fungera som ett sätt att inleda ett otvunget samtal genom att besökarna får visa var de kommer ifrån. På dörrarna står det doctor och nurse.

Förutom en första hälsoundersökning är det många asylsökande som kommer på dörren. De söker för problem som utslag, klåda och smärta. På mottagningen finns det även läkare, Thomas Lundberg och Hans-Åke Söderberg, en till två dagar i veckan.

-Hit hittar de och att ringa hälsocentralen och beställa tid via Tele-Q klarar de inte utan då kommer de hit, säger Susanne Johansson.

Mottagningen fungerar lite som en länk till övrig sjukvård. Här kan de få hjälp att ta sig vidare till exempelvis mödravården och specialistvården. En som fått kallelse till en operation kan komma in för att få hjälp att tolka instruktioner som skickats ut och är på svenska.

-Är de inte förberedda på rätt sätt kan det innebära en inställd operation, jag ser det som ett sätt att undvika onödiga kostnader, säger Susanne.

Förutom det direkta patientarbetet följer en hel del administrativt arbete med att skicka kallelser, boka tolk och följa upp. Mottagningen har också ett gott samarbete med smittskydd, skola, kommun och migrationsverket.

I Kramfors finns fler goda exempel på hur man arbetar med asylhälsovård på ett nytänkande sätt. Sedan ett par månader tillbaka har man t.ex. erbjudit uppsökande hälsovård till kommunens asylsökande. 

Läs mer: Uppsökande asylhälsovård


Tillbaka till toppen