Bildcollage med illustration av skog, hängbro och berg samt texten Ett Västernorrland och ett foto av en ordförandeklubba

Noterat från regionala utvecklingsnämnden

2024-02-16 08:57

Vid regionala utvecklingsnämndens sammanträde 14 februari togs flera ärenden upp. Bland annat om fördelningen av statsbidrag enligt kultursamverkansmodellen, uppföljning av företagsstöd och återrapportering av villkorsbeslut 2023.

Fördelning av statsbidrag för regional kulturverksamhet i Västernorrland

I januari beslutade Statens kulturråd om fördelning av vissa statsbidrag inom Kultursamverkansmodellen enligt ”Förordning (2010:2012) om fördelning av vissa statsbidrag till regional kulturverksamhet”. Kultursamverkansmodellen innebär att alla regioner som ingår i modellen ska upprätta en regional kulturplan som sen utgör grunden för de statsbidrag som Statens kulturråd fördelar. Statsbidraget ges som en enda bidragspott till Region Västernorrland, som sedan ansvarar för fördelningen till kulturverksamheter i Västernorrlands län. Statsbidragen gör betydande skillnad för länets kulturverksamheter, även om pris och löneomräkningen uteblir 2024 och uppräkningen därmed är svag. Totalt beviljades 56 658 000 kronor i stöd för 2024. Stödet fördelas ut till dessa regionala kulturverksamheter:

  • Scenkonst Västernorrland AB med filmkulturell verksamhet
  • Stiftelsen Länsmuseet Västernorrland med hemslöjdsfrämjande verksamhet
  • Regionbiblioteket Västernorrland
  • Föreningsarkivet Västernorrland
  • Riksteatern Västernorrland
  • Konststrategisk verksamhet vid Region Västernorrland
  • Näringslivsarkiv i Norrland

Uppföljning av företagsstöd

En uppföljning har genomförts av de företagsstöd som beviljats med statliga medel från anslag 1:1. Rapporten visar på ett gott utfall med stora nyttor för företag som fått stöd. Den visar även på att behovsbilden ser olika ut för de små företagen. Uppföljningen redovisar också stora skillnader utifrån ett genusperspektiv; utvecklingsstöd: 59 procent av företagsledarna är kvinnor, regionalt utvecklingsstöd: 100 procent män, generellt investeringsstöd: 80 procent män, innovationscheck: 77 procent män.

Beslut om företagsstöd till Arealhus AB

Regionala utvecklingsnämnden har beslutat att bevilja Arealhus AB 4 182 456 kronor i regionalt företagsstöd. Företaget ska erbjuda miljötvätt till tunga fordon i anslutning till logistikparken i Sundsvall. I tvätthallarna kommer det att finnas både manuell och automatiserad tvätt. Det kommer även finnas en dygnet runt övervakad viloparkering med dusch och WC. Investeringen består av en tvättanläggning samt programvara för tvätt. Den består även av förberedande markarbete, stålhall, ventilation, VVS samt el.

Återrapport villkorsbeslut 2023

Regionala utvecklingsnämnden tog beslut om att avlägga rapportering för det regionala utvecklingsansvaret till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet och Tillväxtverket. Redovisningen ska vara inskickad senast den 21 februari 2024. Tillväxtverket har till mitten av april på sig att summera regionernas återrapporteringar och sammanställa dem i en rapport till regeringen. Region Västernorrland redovisar också uppdrag separat, såsom regionalt uppdrag för bredbandskoordinator, digitaliseringskoordinator, samt regionalt serviceprogram och kommersiell service. Återrapporteringen inkluderar viss information om anslaget 1:1.

Tilldelningen för 2024 ser ut så här:

  • 1:1-anslag: 114 453 000 kr, varav 2 mkr till uppföljning och rapportering.
  • Förvaltningsanslag: 9 915 751 kr.

Det årliga villkorsbeslutet kommer 2024 att ersättas av en förordning om redovisning av resultat för det regionala utvecklingsarbetet. Den nya förordningen, liksom villkorsbeslutet, kommer att klargöra hur Region Västernorrland ska följa upp, utvärdera och rapportera resultat och effekter av det regionala utvecklingsarbetet till regeringen och Tillväxtverket.

Protokoll från regionala utvecklingsnämndens sammanträden publiceras efter justering på: Region Västernorrland - Regionala utvecklingsnämnden (rvn.se)

Regional utveckling

Regional utveckling är tillsammans med hälso- och sjukvård en av regionens två kärnverksamheter.

Förvaltningen Regional utveckling ansvarar för följande områden:

  • Kultur och bildningsverksamhet
  • Miljö och folkhälsoverksamhet
  • Tillväxtverksamhet
     

För att utföra det regionala utvecklingsuppdraget har Region Västernorrland tillgång till medel från anslag 1:1 Regionala tillväxtåtgärder. Region Västernorrland får också ett årligt förvaltningsanslag för att organisera arbetet. Utöver detta kan regionerna få specifika erbjudanden med riktad finansiering. Uppdraget regleras av lagen om regionalt utvecklingsansvar (2010:630, 2023:920) och relaterade förordningar.


Tillbaka till toppen