Suddig bild med konturer av människor i kontorsmiljö

Nytt innovationsprogram ska hjälpa offentlig sektor att göra rätt saker

2024-02-28 09:45

Vinnova, Formas och Energimyndigheten sa under tisdagen ja till finanisering av nästa generations strategiska innovationsprogram SustainGov genom det gemensamma initiativet Impact Innovation. Region Västernorrland deltar tillsammans med 15 andra myndigheter och organisationer i programmet som leds av Mittuniversitetet. Arbetet med att ta sig an offentlig sektors stora utmaningar inleds omedelbart.

Offentlig sektor står inför stora utmaningar för att kunna ställa om till ett hållbart och hälsosamt samhälle. Programmet SustainGov ska genom samverkan, forskning, innovationsutveckling, försöksverksamhet och kunskapsutbyte hjälpa till att möjliggöra omställningen.

- Det är ingen hemlighet att offentlig sektor har stora utmaningar i att klara verksamhet och ekonomi. Vi har insikten att vi inte kommer klara samhällsutmaningarna utan att göra mer tillsammans och våga oss på nya lösningar, verktyg och arbetssätt. Därför är det otroligt glädjande att vara en del av innovationsprogrammet SustainGov, där ett stort antal aktörer får möjlighet att utforska och forma framtidens offentliga organisationer. Region Västernorrland ser fram emot att vara en av de aktörer som under Mittuniversitetets ledning tar ansvar för innovationsprogrammet, säger Åsa Bellander, regiondirektör, Region Västernorrland.

Statlig finansiering beviljad

Tisdagens besked från initiativet Impact Innovation innebär att programmet SustainGov beviljas runt 11 miljoner kronor i statlig finansiering per år för driften av innovationsprogrammet. Därutöver tillkommer statliga medel i form av en insatsbudget i storleksordningen 125–150 miljoner per år, exklusive medfinansiering.

- Vi ser med spänning fram emot att vara del av innovationsprogrammet SustainGov – där vi tillsammans med aktörer över hela landet får möjlighet att arbeta gemensamt med lösningar som både stärker den enskilda organisationen och det offentliga Sverige som helhet. I Västernorrland har vi blivit bättre på att arbeta gemensamt för att bidra till länets hållbara utveckling. Men i den snabba omställning som nu sker behöver vi också utmana organisationerna att ta sig an uppdrag på nya, gemensamma sätt, säger Märta Molin, regional utvecklingsdirektör, Region Västernorrland.

SustainGov involverar förutom Region Västernorrland också Länsstyrelsen i Västerbottens län, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Södertörns högskola, Norrbottens Kommuner, Sundsvalls kommun, Tomelilla kommun, Region Jämtland Härjedalen, Handelshögskolan i Stockholm, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), DIGG, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Skellefteå Science City, Samhällsnytta Karlstad universitet och Bron Innovation.

Läs mer om programmet och hitta fler kontaktuppgifter på Mittuniversitetets webbsida:

SustainGov ska hjälpa offentlig sektor att göra rätt saker | miun.se

Lär mer om Impact Innovation:

Impact Innovation – Sveriges innovationssatsning för 2030-talet

 


Tillbaka till toppen