5. Aktivitetsplan

När målformuleringarna är fastställda för projektet kan aktiviteterna planeras.

Aktiviteterna är inget mål i sig utan ett medel för att uppnå målen – de talar om vad som faktiskt ska göras i projektet. Aktiviteterna är det arbete som utförs av dem som är involverade i projektet eller av externt upphandlade tjänster.

Om aktiviteterna planeras och genomförs på ett lämpligt sätt uppnås delmålen, som i sin tur leder till att projektmålet uppnås. För att underlätta genomförandet och nå önskat resultat ska aktiviteterna därför vara logiskt knutna till delmålen (exempel: för delmål 1 finns aktiviteter 1:1, 1:2, 1:3). Aktiviteterna ska vara tydliga och tidssatta. Ju tydligare aktivitetsplan desto lättare blir det att i nästa steg göra resursplaneringen.

Aktiviteter kopplade till målen för jämställdhet, mångfald samt miljö och klimat ska finnas. Glöm inte att också planera för aktiviteter kring utvärdering och resultatspridning.

Projektgenomförandet är en lärandeprocess och leder självklart till att ändringar av aktivitets- och projektplanen komma behöva göras under projektets gång, men en god projektplanering minskar risken för alltför stora och problematiska ändringar. Det är dock viktigt att förändringar stäms av och godkänns av ansvarig handläggare innan de genomförs eftersom de kan påverka godkända kostnader samt fokus i projektet.

Ju tydligare projektplanen är inom samtliga delar desto bättre kan också finansiären bedöma huruvida mål och aktiviteter i projektansökan är förenlig med de intentioner och regelverk som gäller för just dennes finansiering


Tillbaka till toppen