#46995

Vård i livets slutskede och smärtskattning

Hej
Vi läser vård och omsorg på lärlingsprogrammet. Vi har nu läst era resultat på statistiken för vård I livets slutskede, både I landstiget Västernorrland och på dom särskild boendena I Härnösands kommun och vi måste få ställa en fråga. Era mål är ju såklart att ligga på 100% men enligt statistiken så är ni ju långt ifrån på många ställen. Statistiken är ju mycket högre på dom särskilda boendena än på sjukhusen.

Vi kan ju kolla på den validerade smärtskattningen, den har den lägsta procent nivån på landstinget Västernorrland( under 20%) men den är tyvärr lägst på dom särskilda boendena (över 20%) också. Om vi kollar på alla landsting I hela Sverige då, hur ligger landstinget Västernorrland till som då. Jo vi ligger på plats 16 av 22 med hela 36% totalt på dom särskilda boendena och på sjukhusen. 36% och de fattas 64% för att komma till målet på 100%.

”Bäst” är landstinget Kalmar som ligger på 61% och alla landsting bör ligga över Kalmar, alltså över 60% minst. Då kommer vår fråga till er. Hur kommer det sig att ni bara ligger på 36% på den validerade smärtskattningen under den sista veckan I den palliativa vården av patienten och hur kommer ni att göra för att förbättra resultaten.

Källor: www.palliativ.se och http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20720/2017-10-22.pdf

av Lärlingselever vård
Frågan ställd till
Ewa Back (S) Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande

Översikt

Alla svar

#46996

Svar: Vård i livets slutskede och smärtskattning

Hej lärlingselever!
Den enhet inom landstinget som är specialiserad på palliativ vård är SSIH (Specialiserad vård i hemmet), så jag redovisar här uppgifter som rör den verksamheten. Precis som ni skriver så avser registreringen i det palliativa registret den sista veckan i livet. Att en insats inte registrerats där behöver inte betyda att den inte gjorts.
De låga siffrorna torde spegla att dokumentationen inte varit lika prioriterat som att göra själva smärtskattningen och ge smärtlindring. Det är dock viktigt att redovisa det som görs och på senare tid har tydliga rutiner tagits fram och även följts upp. Detta har lett till att SSIH-verksamheten under fjärde kvartalet 2017 har uppnått 100% i registret.
MEllannorrlands Hospice, som ligger i Sundsvall, är den andra specialiserade verksamheten inom palliativ vård. De utför sitt arbete på uppdrag av landstinget och några kommuner. Sedan är det naturligtvis ett antal vårdavdelningar som också vårdar patienter i livets slutskede. Att redovisa deras arbete med det palliativa registret skulle kräva en ganska omfattande administrativ insats. Generellt vill jag dock säga att detta med att inte bara utföra rätt insatser på patienterna utan att också registrera det man gör, så att det blir "synligt" i ett större sammanhang, är en fråga som aktualiserats under de senaste åren. Bland annat har en web-baserad utbildning tagits fram om just palliativ vård. Därför är det min förhoppning att vårt län ska kunna visa upp bättre resultat i registret nu än för några år sedan.
Vänliga hälsningar,
Ewa Back

Frågan besvarad av
Ewa Back (S)
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande

Tillbaka till toppen